Els Pastors i les Pastores

Casa Batllés de Llessui

Casa Batllés és portada per Carles i Marta Rabassa, dos germans de Llessui. Ell fa 5 anys que es va incorporar i ella fa 1 any que l’ajuda. Carlos i Marta tenen 450 ovelles, 310 de seves i 100, d’una companya, l’Elsa.

Carlos té 33 anys i és un d’aquests pastors que ho són de naixement. Ja des de ben petit acompanyava a Antonio Peiró de casa Safalla a pasturar quan sortia d’estudi (col·legi) o els caps de setmana. Antonio no és familiar de Carlos, de manera que ell ho feia simplement per amor a l’ofici de pastor, per pura vocació. Ha estudiat agrònoms i ha après l’ofici amb “Safalla”.

És un bon pastor, amb molt coneixement, humil i treballador, a més de tenir una memòria excepcional! En el seu dia, ja es coneixia totes les ovelles de Safalla pel seu número de cròtal i ara, és capaç de fer-ho també amb les del seu propi ramat, una per una! És quasi impossible trobar un pastor que tingui la memòria de Carlos! 

Avui en dia, ell és el president de la muntanya de Llessui, això vol dir que és el responsable, i cap visible dels altres pastors i pastores, gestionant les hectàrees de pastura de la muntanya comunal. 

Marta té 40 anys, ara fa un any que ajuda al seu germà a la granja i fa ben cop que s’ha incorporat, resta pendent de que l’aprovin.

Casa Perales de Llessui.

L’Anna Plana, empordanesa, va passar per la formació de l’Escola de Pastors de Catalunya. Durant les seves pràctiques a Llessui va conèixer el seu company, el Josep Font amb qui a dia d’avui han format una família.

Un cop l’Anna va acabar les seves pràctiques va estar treballant per pastors de Llessui. Va començar amb un ramat de 8 ovelles Xisquetes i 4 cabres, a les que hi va afegir les seves 4 ovelles que guardava a l’empordà, després amplia el seu projecte a un ramat de 250 ovelles.

A dia d’avui l’Anna ja té 400 ovelles, principalment de la raça Xisqueta, juntament amb altres de raça Ripollesa i Bilbaïna.

L’Anna Plana va ser durant dos anys consecutius la protagonista de l’anunci d’aigua de Veri.

Casa Coix d'Escàs

Casa Coix sempre ha estat portada per la família de l’Antonio. És la típica granja del Pallars que ha passat de generació en generació. l’Antonio n’és el propietari ara mateix. Un home que ha fet tota la vida de pastor, que ho porta a la sang! 

L’Antonio combina la seva feina com a pastor amb la construcció, i li agrada. Ara mateix té poques ovelles, ja que de tant en tant es ven el ramat, però sempre li torna a créixer, arribant a tenir fins a 500 ovelles! A més, té un bon grapat de cabres. Sí, també té cabres Antonio, i són d’allò més divertides i entremaliades! Casa Coix és també una masia de turisme rural, un paller rehabilitat i transformat en dos confortables apartaments. L’Antonio sempre ha treballat amb la raça Xisqueta i va ser un dels pioners al Pallars en fer tota la producció en ecològic. Ven part de la seva producció a la cooperativa agrària dels Pallars Sobirà.