Preguntes Freqüents

(tot el que cal saber del projecte)

A on va la teva donació?

Mitjançant la donació que fas a través del teu apadrinament, participaràs en els costos de l’alimentació i veterinaris (si és el cas) que tindrà aquesta ovella durant un any sencer. I també a que l’Associació Obrador Xisqueta continuï la seva activitat.

Veuràs que pots triar quina és la donació que et va més bé: 25 euros, 45 euros, 70 euros o 100 euros. El cost d’una ovella per any és de 45 euros. Pots aportar la totalitat del cost, pots aportar només una part o pots aportar-ne més.

Com puc regalar un apadrinament?

Si vols regalar un apadrinament a una tercera persona cal que ho indiquis quan facis el pagament. Pots fer-ho de dues maneres:

  1. Si vols que la persona rebi directament el correu inicial de benvinguda a l’apadrinament i rebi l’obsequi a la seva casa pots posar les seves dades directament.
  2. Si vols rebre la informació tu i poder-li donar en mà el regal llavors posa les teves dades i indica les dades de la persona a qui vols fer el regal a l’apartat “Informació addicional”.

Tant facis la primera opció com la segona cal que a l’apartat “Informació addicional” indiquis que és un regal.   

Quantes persones poden apadrinar una mateixa ovella?

Més d’una persona/familia pot apadrinar la mateixa ovella.

Tots els diners recaptats per una mateixa ovella es repartiran de la següent manera: Els primers 45 euros aniran directament al pastor o pastora propietària d’aquella ovella. A partir d’allí, els diners restants quedaran com a donació per a l’Associació Obrador Xisqueta perquè pugui desenvolupar la seva activitat diària entorn la divulgació del món de la llana: pastors, raça Xisqueta i les tècniques de treball de la llana.

Què és el Número de Crotal?

El crotal és una mena d’arrecada de plàstic que es posa a les orelles del bestiar per a poder identificar-lo; d’aquesta manera podríem dir que és com si portessin el seu DNI penjant de l’orella. Conté una sèrie de dígits que la identifiquen. Això ens permet tenir clarament identificada l’ovella a apadrinar i d’aquesta manera poder-la trobar enmig d’un ramat gran. 

Tenir a cada animal identificat és indispensable per a una granja i és obligatori per a poder seguir-li la pista no només a l’ovella sinó als aliments que se’n deriben d’ella. 

Com és que hi ha ovelles negres a l’apadrinament?

L’objectiu d’aquesta campanya és ajudar als pastors i pastores. Per aquest motiu quan els vam visitar per destriar quines ovelles podrien formar part de l’apadrinament, els hi vam deixar triar. Ells i elles van seleccionar les seves preferides, aquelles que per alguna raó els hi tenen el cor robat. De vegades ha sigut pel color, caràcter o docilitat.

No podem apadrinar corders (xais)?

No apadrinem corders (xais), ni marrans (mascles). La finalitat de la ramaderia a muntanya és obtenir carn que arriba al consumidor, en major part, a través de les carnisseries locals. 

Entenent tots les opcions alimentàries,  volem explicar que la ramaderia extensiva de muntanya manté un sistema ancestral de cria d’animals sota el concepte d’auto abastament i d’aprofitament de les pastures, afavorint al seu manteniment i biodiversitat (els prats de muntanya són zones protegides per la UE) fent-ho amb races autòctones.

En el cas del Pallars Sobirà l’activitat principal ha estat orientada a la cria de carn, no pas a la de llet, a causa de les aptituds de la raça Xisqueta. Són animals que pasturen tot l’any menjant pastura natural, en uns paratges poc comuns. Aquestes ovelles tenen una vida digna i respectada.

Per aquest motiu, la peça clau d’aquest sistema és l’ovella Xisqueta, la femella, la mare, que any rere any cria per tancar el cicle permetent que la ramaderia de muntanya sigui una activitat viable i permanent.

Podem venir a conèixer l’ovella que hem apadrinat?

I tant! Com a padrins i padrines teniu dret a venir a fer una visita a la vostra ovella. Des de l’Associació hem previst que puguis triar una data d’entre tres moments molt especials:

Al mes de Juny es realitza la Xolla. La xollada és el moment on les ovelles que aniran a passar l’estiu a la muntanya se’ls hi treu la llana perquè puguis estar més fresques. La majoria d’aquestes es porta a terme durant els caps de setmana de juny. Podràs venir – adaptant-te a la data que triï el teu pastor/a – i participar si tu vols recollint la llana.

Al temps de la cria. El mes de novembre és el moment on les ovelles que estan per “corderar” pasturen pels prats a vora dels pobles i aquelles que ja ho han fet es troben als corrals cuidant dels seus corders.

Entre Juliol i Agost a les pastures de muntanya “Vivències Xisqueta(només per aquelles donacions de 100 euros*). Els ramats de la Vall d’Àssua passen quatre mesos a les pastures estivals. Tots els ramats s’ajunten en una sola ramada de 4.000 ovelles guardada per un únic pastor. Això vol dir que des de primers de juliol fins a raders de setembre aquestes pasturaran a mes de 1.800 metres d’alçada. Des de l’Associació Obrador Xisqueta organitzarem cada cap de setmana una sortida per poder contemplar aquest espectacle, on els diumenges, els pastors i pastores propietaris de cada ramat pugen a les pastures d’estiu a curar els seus animals. Serà aquest moment que podreu venir a visitar-nos i mirar de trobar entre les 4.000 ovelles, la vostra! 

En aquest cas (Vivències Xisqueta) la vostra donació com a padrins/nes cobrirà el cost d’una persona. Igualment l’activitat és oberta a la participació de més persones amb un cost afegit que compren el guiatge i el taxi fins a la zona de pastura.C

Ovelles de Casa Francesca (Seurí) pasturant a la pleta.